Et musikalsk hærverk?

Hør Harald Sæveruds Peer Gynt. 12. mars, kl. 14 på Siljustøl.

I 1948 foretok Harald Sæverud og teatersjef på Det Norske Teatret Hans Jacob Nilsen et dristig grep: Oppførelse av Peer Gynt i nynorsk språkdrakt og med Harald Sæveruds nyskrevne musikk. Hans Jacob Nilsen selv la vekt på at «.. det ikkje er noko herverk vi tenkjer oss til å gjera", men at arbeidet med Peer Gynt «…er sprungi ut av den djupaste vyrnad for dette geniale diktarverket.»

Men de kraftige reaksjonene i samtiden kunne tyde på at det ble oppfattet slik. Peer Gynt uten Griegs musikk og – ikke minst – med nynorsk tekst var ganske sjokkerende. Det ble fete avis-overskrifter og teatersjefen fikk trusseltelefoner. Bergens Tidende spurte Sæverud: «Venter De å bli forstått av et bredt publikum?» «Det håper jeg nesten ikke», svarte han.

Hans Jacob Nilsen hadde i utgangspunktet ingen motforestillinger mot Griegs musikk, men mente at den ofte ikke harmonerte med innholdet. Han ønsket en anti-romantisk versjon av dramaet, og valgte Harald Sæverud. Bestillingen var klar: musikken skulle «skjære og svi» og skape uhygge og angst. Men dette var det siste Sæverud kunne tenke seg. Å «tukle» med Griegs «eiendom» ville jo være som «…å kappe sitt hode av». Men «mot min vilje begynte musikken å arbeide og vokse i meg, så tilslutt sa jeg ja.»

Urpremieren på Det Norske Teatret ble omtalt som en «skandale-suksess», med demonstranter og pipekonsert. Etterpå var det imidlertid stor begeistring, både for Hans Jacob Nilsen og for Sæveruds musikk. I dag regnes Sæveruds situasjonsstykker til Peer Gynt som noe av det beste han skrev.

På Siljustøl presenteres deler av musikken i en ny versjon for klavertrio, arrangert av Ricardo Odriozola.

Gabriel Faures Klavertrio skulle bli et av hans siste verk, og regnes for å være noe av mest dyptloddende som er skrevet i denne genren. Tonespråket har innsmigrende sjarm så vel som melankoli, og har en særegen sensitivitet og inderlighet. 

Program:
Gabriel Fauré (1845-1924): 
Klavertrio i d-moll / Piano Trio in D minor, op. 120  (20´)

Harald Sæverud (1897-1992):
Fra Peer Gynt-musikken, op. 28 (25’)
arrangert for klaver-trio av Ricardo Odriozola

Fa'ens femsteg / The devil’s fivehop
Anitra
Hotaren / The Threatener
Salme mot bøygen / Hymn against the Boyg
Blandet selskap / Mixed company
Solveig synger / Solveig sings
Gravsalme / Grave Hymn
Her var mitt keiserdom! / Here was my Empire!

Valen Trio:
Ricardo Odriozola – fiolin / violin
John Ehde – cello
Einar Røttingen – piano

Trioen startet i 2009 og tok sitt navn etter den norske komponisten Fartein Valen. Foruten å spille trioer fra standardrepertoaret, satser Valen Trio på å bestille nye verk og løfte frem mindre kjente verk fra det 20.århundre.

Trioens første CD fra 2012 på plateselskapet LAWO avspeiler denne profilen og inneholder verk av Fartein Valen, Klaus Egge og Ketil Hvoslef, sistnevnte bestilt av Valen Trio. CDen har fått strålende anmeldelser i inn- og utland; Klassisk musikkmagasin skriver «En helt og holdent fremragende CD, en av de beste i sitt slag jeg har hørt på svært lenge» og Stavanger Aftenblad uttaler at CDen «setter en ny standard for et av de viktigste verk i Valens produksjon – en fremragende utgivelse av norsk kammermusikk!».

I 2013 urfremførte Valen Trio verket «I rørsle» av Knut Vaage under Festspillene i Bergen og i 2015 turnerte Valen Trio i Norge og Danmark med trioer av Grieg, Martinu og Dvorak. Neste CD-utgivelse på LAWO vil inneholde trioer av Max Reger og Gabriel Faure.

Velkommen til Siljustøl søndag 12. mars, kl. 14.00. 

Billetter her. 

Les mer om bakgrunnen til Sæveruds Peer Gynt her

* Pris / Price: NOK 220 / BT-kort NOK 180 / Venneforeningene NOK 160 / Barn / Children NOK 50